Pergole

Sunt elemente decoretive, dar nu numai, ce creeaza o zona de trecere gradata si personalizata, dinspre  exterior spre interior, evidentiaza locuri destinate recrearii in natura, oferind un cadru intim, sau subliniaza intrarea principala in locuinta, personalizarea unei anumite terase sau a unui balcon. 

Este indicat sa se construiasca in zonele cu o clima mai calda, cu precipitatii reduse ca frecventa. 

Materialele utilizate la realizarea pergolelor sunt: lemnul, piatra, metalul. 

Fiecare dintre materialele amintite trebuie folosite in moduri cat mai avantajoase, incat sa puncteze, intr-un mod ponderat si discret spatiul obtinut. 

Clasificarea  pergolelor:

  • pergole adosate

  • pergole autoportante

  • pergole autoportante modulare.

Pergola adosata este compusa din trei elemente principale:

elementele verticale de suport sunt niste elemente realizate in general din lemn ( pot fi folosite si alte materiale cum ar fi metalul, sticla, mase plastice), doua la numar la fiecare picior de sustinere, asamblate cu ajutorul unor suruburi cu piulita si distantate cu ajutorul unor distantieri de lemn, care sunt traversati de acestia realizand legatura dintre elemente. La partea inferioara a acestor elemente suruburile mai traverseaza si un profil metalic cu ajutorul caruia se realizeaza fixarea acestuia in pardoseala pe care se amplaseaza.

elementele orizontale perpendiculare pe suportii verticali sunt realizate la fel ca si elementele de suport a pergolei, fiind imbinate cu acestea din urma prin prelungirea distantierului de la partea superioara a elementului de suport. Modul de fixare este acelasi cu cel descris anterior, tot cu ajutorul suruburilor cu piulita, singurul fapt deosebit este acela ca acest distantier este chertat intr-o forma speciala. La capatul opus al acestor elemente intalnim acelasi tip de fixare de elementul vertical ( de regula un zid ), la care este adosata pergola.

elementele orizontale transversale ale pergolei sunt componente care realizeaza legatura dintre elementele pergolei, descrise anterior, realizand totodata si o rigidizare transversala a intregii pergole creandu-i astfel o mai buna stabilitate. Alcatuirea acestora este aceeasi cu celelalte elemente ale pergolei . Ca si o clasificare a pergolelor adosate, acestea  pot fi diferentiate dupa felul de amplasare si anume:

  • pergole adosate frontal ( la care mai poate fi adaugat un element )

  • pergole adosate lateral